Friday, November 23, 2018

Daging Masak Merah by Mamayue

Hi, assalamualaikum semua !

Hari ni nak share resepi daging masak merah yang i buat semalam. First time buat sendiri, sedap jugak rupanya dari kat kedai. Resepi i google je hahaha. 

Tapi ni bukan daging masak merah thailand tu tau. Kalau yang thai tu dia perap daging dengan pewarna. I tak nak, bahaya 😂

Resepi Daging Masak Merah 

Daging (dihiris nipis dan direbus)
Bawang merah (tumis)
Bawang putih (tumis)
Cili merah (tumis)
Cili kering (kisar dan tumis)
Sos cili
Sos tiram
Blackpepper Coarse (sikit je)
Kicap (sikit je)
Garam (sikit je sebab sos tiram dah masin, i tak letak pun garam)
Air (if nak berkuah sikit)

Pastu bila nak hidang tu, kalau nak nampak lawa, dressing la sikit dengan daun bawang or sup ke. Ikut uols lah, janji jangan letak cheese 😅

Haa simple je kan? 

Caranya senang je, tumis je semua bahan tumis sampai naik bau and masak. Tapi i kisar je semua benda alah tu sebab taknak ada "sampah" 😂😂😂

Then, campak je semua sos and kicap tu. Masukkan daging yang dah direbus empuk tadi. Jangan guna daging mentah, nanti liat!!! Kecuali kalau uols ada pressure/multi cooker 😎😋




Salam Jumaat penuh barakah,
Selamat mencuba daging merah !

Okey bai !!

No comments:

Post a Comment